wtorek, 19 listopada 2013

Penne z kurczakiem i szpinakiem

Pyszny obiad w krótkim czasie to jest to co naprawdę lubię. Jeszcze lepiej jeżeli można wszystko przygotować w jednym garnku. Penne, które dzisiaj zrobiłam zajęło mi jakieś 20 minut. Dobra organizacja, to podstawa, a efekt wprost rozpływający się w ustach.


Składniki:
200 g makaronu
pierś z kurczaka
opakowanie świeżego szpinaku
mały serek topiony (ja zawszę dodaję goudę)
0,5 l śmietany 18%
duża cebula
ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa

Gotowanie zawsze rozpoczynam od wstawienia wody na makaron. Zanim mi się ugotuję zdążę już przygotować sos. Na patelnie wylewam łyżkę oliwy. Podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy wszystko się zeszkli dodaję umyty wcześniej szpinak, duszę pod przykryciem ok 2 minut z niewielką ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość przekładam do miseczki. Na tej samej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gdy mięso się ładnie zrumieni całość zalewam śmietaną i dodaję serek topiony. Gdy już cały serek się roztopi, a sos stanie kremowy dodaję przygotowany wcześniej szpinak. Całość mieszam, próbuję, żeby ewentualnie doprawić do smaku
i gotowe. 




Rada:
Jeżeli lubicie gęste sosy gotujcie całość przez dłuższy czas, śmietanka się zredukuje, a sos będzie bardzo kremowy.
Nie dopuśćcie do rozgotowania szpinaku mało apetycznie wtedy wygląda i psuje wrażenia estetyczne całej potrawy.
Używajcie wyłącznie pieprzu z młynka ten świeżo zmielony jest o niebo lepszy. Pamiętajcie jednak, że pieprz w ziarnach jest dużo bardziej ostry od tego zmielonego w gotowych opakowaniach. 

SMACZNEGO:)



***


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz