sobota, 17 maja 2014

Mus czekoladowy z wiśniami

Dziś kolejna wariacja na temat czekolady. Uwielbiam jej słodki smak w połączeniu z kwaśnymi wiśniami. Deser, który wam przedstawiam jest bardzo prosty w wykonaniu i smakuje naprawdę wyśmienicie.


Do jego przygotowania potrzebne wam będą:
2 tabliczki ulubionej mlecznej czekolady
1 tabliczka czekolady gorzkiej
kieliszek alkoholu (rum, koniak albo whisky)
2 żółtka
2 białka
2 łyżki masła
0,5 litra śmietany kremówki
konfitura z wiśni

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z masłem uważając, aby nie podgrzać jej zbyt mocno. Żółtka ubijam aż powstanie z nich jasna puszysta masa, dodaję alkohol, następnie wlewam po jednej łyżce rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając mikserem. Śmietanę ubijam na sztywno i dodaje do czekoladowej masy tym razem mieszając wolno łyżką (nie używam miksera, żeby całość była puszysta i nie opadła). Tak samo postępuję z ubitą piana z białek. Gotową masę pozbawioną grudek przekładam do pucharków stosując warstwy: konfitura z wiśni, czekoladowa pianka, znowu konfitura i znów pianka. Na samym szczycie możecie zrobić kleks z bitej śmietany posypany gorzkim kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz