piątek, 22 listopada 2013

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo - koperkowym

Uwielbiam ryby. Mogłabym je jeść pod każdą postacią. Dlatego właśnie dziś postanowiłam zrobić na obiad dorsza. Dorsz jest jedną z moich ulubionych ryb. Jego mięso jest białe, kruche i delikatne. Filety są prawie całkowicie pozbawione ości, a ich przygotowanie w brew pozorom wcale nie jest takie trudne. 


SKŁADNIKI:
3 filety z dorsza
0,5 l śmietany 18% (gęstej)
pęczek koperku
100 gram startego sera
sok wyciśnięty z połowy cytryny
masło do wysmarowania naczynia
sól
pieprz kolorowy



Filety z dorsza opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, delikatnie dociskając usuń nadmiar wody. Każdą rybę podziel na 3 części, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny, odstaw do lodówki na godzinę (dla niecierpliwiących się można pominąć ten etap, ja jednak daję rybie czas żeby się "przegryzła" z cytryną, jest wtedy dużo lepsza i delikatniejsza, poza tym sok z cytryny łagodzi morski zapach ryb).
Po godzinie ułóż kawałki ryby w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posyp solą i kolorowym pieprzem. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj posiekany koperek, całość wymieszaj wylej na wierzch dorsza. Ryba powinna się zapiekać przez około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Po upływie czasu posyp całość startym serem i piecz jeszcze przez 10 minut.

SMACZNEGO:)



***

1 komentarz: