środa, 5 marca 2014

Placki ziemniaczane inaczej

Kochani dziś polecam wam zrobienie placków ziemniaczanych, jednak w nieco urozmaiconej wersji. Nie za bardzo przepadam za tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi, jednak moje mama je uwielbia, dlatego idąc na kompromis postanowiłam zrobić taką wersję, która przypadnie do gustu nam obu, a efekty możecie ocenić sami na zdjęciach...

 
Składniki na placki:
10 ziemniaków
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
duża cebula
puszka kukurydzy
biała część pora (ok 10 cm długości)
kawałek selera wielkości zaciśniętej piąstki
250 gram startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 jajka
czubata łyżka mąki
suszona bazylia
suszone oregano
sól 
pieprz

 Surowe ziemniaki miksujemy na papkę, por kroimy w półksiężyce, resztę warzyw ścieramy na tarce na "grubych okach". Całość wsypujemy do miski, dodajemy ser kukurydzę, jajka i przyprawy, podsypujemy mąką. Formujemy małe placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.


Składniki na sos:
500 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki majonezu
duży ząbek czosnku, albo 2 małe
łyżka suszonej bazylii
łyżka suszonego oregano

W przygotowanej wcześniej miseczce mieszamy śmietanę z majonezem dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw odstawiamy do lodówki i gotowe. 




Smacznego:)

1 komentarz:

  1. ciekawy przepis :) przejadły mi się "zwykłe" placki ziemniaczane, dlatego robiłam ostatnio placuszki z cukinii, ten przepis też muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń