wtorek, 12 listopada 2013

Pavlova z owocami sezonowymi

 

 Korzystając z wolnego czasu w weekend postanowiłam zrobić coś pysznego na deser. W mojej lodówce znalazłam pudełko ze świeżymi malinami, borówkami i jeżynami. Od razu pomyślałam, że to najlepszy czas na zrobienie pysznej i kruchej bezy. Deser ten jest dość czasochłonny i nie należy do najprostszych, jednak warto się postarać, bo efekt jest naprawdę wyborny...
  Do zrobienia bezy potrzebne będą:
  6 białek  300 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml śmietany kremówki owoce
 
Białka ubijcie na sztywno, gdy już będą ubite dodawajcie do nich cukier łyżkami, cały czas ubijając. Na koniec dodać kartoflankę i ocet. Zmiksować. Na blaszce połóżcie papier do pieczenia. Na środek wylejcie ubitą pianę z białek, uformujcie 20 cm torcik. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok 5 minutach zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Beza powinna się piec jakieś 1,5 godziny, jednak nie zapomnijcie o niej i co pewien czas zaglądajcie do piekarnika, żeby się wolno suszyła, inaczej będzie gumowa, albo się spali. Powodzenia:)
  SMACZNEGO:)

Na wystudzoną bezę ułóżcie ubitą śmietankę z 2 łyżeczkami cukru pudru. Całość udekorujcie owocami.
RADA: do tego bardzo słodkiego deseru idealnie pasują lekko kwaskowe maliny i jeżyny.


***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz