poniedziałek, 20 stycznia 2014

Tarta z pomidorami boczkiem i cebulą

Po tych wszystkich tradycyjnych obiadach, jakie ostatnio jadłam przyszła mi dziś ochota na coś innego. Szybkie przejrzenie lodówki, małe zakupy i oto jest najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek w życiu jadłam. Polecam wam gorąco. Przekonajcie się sami. 



SKŁADNIKI NA CIASTO:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g margaryny
50 ml wody
1,3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy w kulkę i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.



SKŁADNIKI NA FARSZ:
30 dag boczku wędzonego
3 duże cebule
2 jajka
4 łyżki gęstej śmietany 18%
2 pomidorki
mleko (o ilości czytaj niżej)
starty ser żółty
sól
pieprz

Na patelni podsmażamy pokrojony w wąskie paseczki boczek, dodajemy piórka z cebuli. W kubku z miarką mieszamy 2 jajka z 4 łyżkami gęstej śmietany, zalewamy mlekiem do poziomu 300 ml całość doprawiamy dużą ilością pieprzu. Podsmażony boczek z cebulką wykładamy na upieczony wcześniej spód od tarty, układamy na to pokrojone w plastry pomidory. Tartę należy piec w 180 stopniach przez 20 minut, po tym czasie posypujemy wierzch startym serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę. Smacznego:)


***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz